Снимка: БГНЕС

Мексикански войници иззеха над половин милион хапчета фентанил при нахлуване в най-голямата лаборатория за синтетични наркотици, откривана до момента, съобщава "Асошиейтед прес".

Армията посочва, че лабораторията е била открита в Кулиакан, столицата на северния щат Синалоа, където се намира и едноименният наркокартел.

Военните са нахлули в лабораторията във вторник и са открили почти 630 000 хапчета със синтетичния опиоид фентанил. Беше съобщено и за конфискуването на 128 килограма фентанил на прах и около 100 килограма метамфетамини.

"Това е лабораторията за производство на синтетични наркотици с най-голям капацитет, регистрирана по време на тази администрация", се посочва в изявление на армията.

Мексиканските наркокартели произвеждат опиоида от химически прекурсори, доставяни от Китай, след което го пресоват в хапчета, така че да изглеждат като Xanax, Percocet или Oxycodone. Хората често приемат хапчетата, без да знаят, че съдържат фентанил и могат да получат предозиране с фатален край.

Арестите бяха извършени в същия ден, когато комисията по външни отношения на Сената на САЩ проведе изслушване относно огромния брой случаи на предозиране с фентанил в САЩ годишно - в момента около 70 000.

Председателят на комисията - сенаторът демократ Боб Менендес призова Мексико да предприеме повече мерки по въпроса.

"Това означава да поискаме от Мексико да направи повече, за да попречи на престъпните организации да произвеждат и трафикират фентанил, въпреки че политизираната съдебна система и и случаите на сговор на мексиканските сили за сигурност с наркокартелите ще затруднят това", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase