Снимка: БГНЕС
fallback

Спасителните екипи в Турция са спасили над 8000 души, изваждайки ги изпод отломките след фаталното земетресение от 6 февруари. Това обяви днес президентът Реджеп Ердоган във видеообръщение към Световната правителствена среща на върха в Дубай.

Той каза още, че голяма част от ранените при трусовете вече са били изписани от болниците. Става въпрос за над 81 хиляди души, които пострадаха.

По последни данни на турските власти – загиналите само в страната са най-малко 31 974. Почти 196 хиляди души са били евакуирани от разтърсените региони до момента, а почти 250 хиляди души все още помагат в операциите за издирване и възстановяване. Сред тях има над 9000 чуждестранни граждани от 80 държави.

Oще по темата
Общо 100 страни са оказали помощ, включително България.

Турция е благодарна на всички държави за помощта, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. "Бих искал още веднъж да благодаря на всички приятелски и братски страни, които денонощно събират помощи за нашия народ, подкрепят с екипите си усилията ни за търсене и спасяване на хора и не ни забравят в молитвите си", добави той.
Турция, която е изправена пред едно от "най-големите природни бедствия" не само в своята история, но и в историята на човечеството, никога няма да забрави "приятелството, което показахте в този мрачен ден", каза още Ердоган.

Общият брой на жертвите е по-висок, тъй като хиляди загинаха и в Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 1 година

Ердоган неграмотникът се правеше на интересен, не налага санкци на Путин - ок, не пускаше Швеция и Финландия в НАТО като искаше противозаконно да му екстрадират хора, но за разлика от Турция , ШВЕЦИЯ И ФИНЛАДНИЯ СА ПРАВОВИ И ЗАТОВА СА ТОЛКОВА БОГАТИ ДЪРЖАВИ, отделно Ердоган води и много лицемерна политика към БГ и Тиквата, уж приятел, ама лицемерен такъв, праща ни контрабанда, бежанци, храни пълни с пестициди и канцерогени - така не се прави с приятел, но българите сме национални предатели

29

Анонимен

преди 1 година

40 000 са със сирийците даже, при толкова разрушени сгради абсурд толкова малко жертви ама Реджеп ако им каже че овцата дава бензин турчинът казва "така е , Реджеп го каза, чок селями" , Оосбено неграмотното население в Анадола, гледам ги в 16ти век със забрадки и турците в бг ми викат тез майкопродавци да вземам пример от тази държава, няма да стъпя повече там и от съображения за сигурност

28

кака става така

преди 1 година

В Турци са паднали 5000 сгради Загинали 40 000 Значи в сграда имало по 8 човека

fallback