Снимка: БГНЕС

Армията на Южна Корея е проследила севернокорейски балон над територията на страната, но е установила, че той не представлява заплаха, съобщава "Ройтерс".

Министерството на отбраната посочва, че балонът е навлязъл за няколко часа във въздушното пространство на Южна Корея в неделя. Ведомството допълва, че в отговор е предприело неуточнени "мерки".

Според официалните лица става въпрос за метеорологичен балон, а не за такъв, предназначен за шпионски дейности.

Още по темата
Новината идва, след като преди дни Съединените щати свалиха предполагаем китайски балон за наблюдение. Това допълнително обтегна отношенията с Пекин, който твърди, че става въпрос за цивилен дирижабъл, който случайно се е отклонил във въздушното пространство на САЩ.

Напрежението между двете Кореи се повиши, след като миналата година Северът проведе рекорден брой ракетни тестове, а Югът се присъедини към съюзниците на САЩ във военни демонстрации на сила.

Пет севернокорейски дрона навлязоха в територията на Южна Корея на 26 декември, включително в забранената за полети зона около канцеларията на южнокорейския президент в Сеул.

Това накара южнокорейските военни да вдигнат изтребители и хеликоптери. Армията обаче не успя да свали дроновете, които летяха над Юга с часове и беше остро разкритикувана за неуспеха си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase