Снимка: архив, БГНЕС

Учителите в Англия и Уелс излизат на първата си национална стачка от 2016 година насам. Общо около половин милион работници от различни обществени сектори стачкуват днес по повод на заплащането, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Днешната сряда вероятно ще се превърне в деня с най-сериозното нарушение на нормалния ритъм на живот на Острова със затварянето на хиляди училища, парализиране на железниците и проблеми с граничния контрол, след като профсъюзите заявиха, че преговорите с правителството не водят до никъде, дори влошават ситуацията.

Министрите бяха обвинени, че „мамят обществото“ и блокират всякакви стъпки към постигане на споразумение със синдикатите, защитаващи правата на работещите в здравеопазването и транспорта.

И така днес координирани действия предприемат учители, преподаватели в университети, машинисти, шофьори на автобуси, гранична полиция и редови държавни служители.

Очаква се близо 200 000 учители в Англия и Уелс да стачкуват за първи път от 2016 година насам.

Министърът на образоването Джилиън Кийгън заяви, че стачката ще породи голяма несигурност за родителите и ще се отрази негативно на образованието на децата.

От "Даунинг стрийт" предрекоха тежък ден за страната. Тази седмица няма стачки на работници в здравеопазването, но такива са планирани за следващата. На 6 и 7 февруари ще стачкуват медицинските сестри, на 6 февруари Бърза помощ, а на 7 февруари – физиотерапевтите и акушерките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase