Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Обединената опозиция обяви намерението да ограничи правомощията на държавния глава при победа на вота в Турция, съобщи агенция Анадола.

Вотът в страната ще се проведе в средата на май, тогава гражданите ще изберат народни представители и държавен глава.

Oще по темата

Опозицията събра шестте основни групи, които ще излъчат общ кандидат за поста. От там обявиха и своята програма.

Предвиждат се няколко важно решения, първото е ограничаване на правомощията на държавния глава.

Предвижда се да се въведе поста на премиер, избран от парламента. От там ще опитат да спрат указите, с които често от постовете си са освобождавани водещи фигури в страната.

Планира се държавният глава да бъде освободен от правото да налага вето над закони, приети от парламента, като само ще може да ги връща за допълнително разглеждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

ЦРУ

преди 1 година

Ако Ердо падне, първата бомба ще е в Истанбул, 2 минути преди Фашингтон.

9

Фен Турция

преди 1 година

Ердоган е велик , той създаде уникална икономика и партньорства със Запада и алъш-вереша си върви много добре . Тъз опозиция като му намали правомощията ще стане същата тъпотия като в бг разграден двор зззз

8

Ром"с

преди 1 година

..започва се с набиване на "свобода и демокрация " в Турция,през май ще има избори ..Ердоган каза,че са платитли за самолет ,а няма нито самолет,нито пари връщат американците,познато Ви е,нали? Тези неща са табу тук,или пък за президента на Хърватска който каза,че американците постояно провацират Путин от 2014 и го тласкаха към война с украинците ..интерсно,а има ли такваз верятност ...като понаполучат оръжие украинците и да вземат да обърнат палачинката и заедно с Путин да нападнат Полша...))

fallback