Снимка: БГНЕС/EPA

Полицията евакуира Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец в Бразилия повече от четири часа след като трите сгради бяха нападнати от стотици привърженици на бившия президент от крайната десница Жаир Болсонаро, предаде Франс прес.

Ситуацията изглежда овладяна, въпреки че голям брой демонстранти, отказващи да признаят избирането на Луиз Инасио Лула да Силва, остават в района на сградите на властта в бразилската столица.

Лула да Силва, който е на власт от едва седмица, се сблъска с първата си голяма криза. Той осъди действията на поддръжниците на своя предшественик, наричайки ги "вандали" и "фанатични фашисти". Той разпореди силите на реда да минат под федерално командване, за да бъде възстановен редът в столицата.

Привърженици на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро нахлуха вчера в сградите на бразилския Национален конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец "Планалто".

Подобно на щурма на американския Капитолий на 6 януари 2021 г. няколко хиляди привърженици на Болсонаро нахлуха в трите сгради само седмица след встъпването в длъжност на новия бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва.

Демонстрантите успяха да пробият кордоните за сигурност, влязоха в сградите, чупейки прозорците им и започнаха да извършват вандалски актове вътре.

Кадри на телевизия "Глобо нюз" показват как тълпи от привърженици на Болсонаро, много от тях с бразилски знамена, щурмуват сградата на Конгреса и чупят мебелировката вътре. Местни медии съобщават, че броят на демонстрантите е около 3000 души.

Малочислената охрана на опразнените в неделния ден административни сгради не успя да окаже ефективен отпор на щурмуващите тълпи. Много от привържениците на Болсонаро оспорват изборната победа на Лула да Силва на втория тур на президентските избори на 30 октомври./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase