Снимка: БГНЕС

Русия обвини Молдова в "политическа цензура", след като малката източноевропейска държава спря лиценза за излъчване на шест телевизионни канала.

Молдова заяви, че решението е взето поради "липсата на коректна информация" в отразяването на национални събития и военната кампания на Русия в Украйна, наред с други причини, съобщава БГНЕС.

Някои от спрените канали препредават програми на руски телевизионни канали, които в петък бяха забранени в Европейския съюз като част от новия пакет от санкции срещу Москва.

"Считаме тази забрана за безпрецедентен акт на политическа цензура, злоупотреба с принципа на медиен плурализъм и грубо нарушение на правото на свободен достъп до информация", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Забраната ще влезе в сила в понеделник и ще остане в сила за срока на извънредното положение в цялата страна, което Молдова обяви, след като Москва изпрати войски в Украйна в края на февруари.

Страната с население от 2,6 млн. души, разположена между Украйна и Румъния, получи това лято статут на кандидат за членство в Европейския съюз, с което започна процес на присъединяване към блока, който може да отнеме много години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase