Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентката на Перу Дина Болуарте встъпи в длъжност като държавен глава на южноамериканската страна, след като президентът Педро Кастильо обяви, че разпуска Конгреса, който на свой ред му гласува импийчмънт, предаде Асошиейтед прес.

Шестдесетгодишната юристка положи клетва и стана първата жена президент в повече от 200-годишната история на Перу като независима държава. "Поемам поста с ясното съзнание за огромната отговорност, която нося. Първият призив, който ще отправя, е за възможно най-широко единство сред всички перуанци", заяви Болуарте, цитирана от Ройтерс. Тя призова за политическо примирие, за да може да състави правителство на националното единство.

Омбудсманът, Конституционният съд и Върховният съд нарекоха "преврат" опита на Кастильо да разпусне парламента.

Конгресът на Перу може да отстрани президента и президентът може да разпусне Конгреса, така че това "технически не е преврат", заяви Едуардо Гамара, политолог и преподавател по международни отношения в Международния университет на Флорида. "Объркването идва от 15-те хиляди интерпретации на това кой има надмощие - Конгресът или президентът", каза той.

Депутатите гласуваха със 101 срещу 6 гласа за отстраняването на Кастильо от поста. Той напусна президентския дворец с автомобил, който премина през историческия център на Лима и по-късно влезе в едно районно полицейско управление.

Бившият президент на Перу Педро Кастильо е арестуван след осуетения му опит за разпускане на парламента, съобщи по-късно прокуратурата, цитирана от Франс прес.

Съдебната администрация публикува снимка, на която бившият държавен глава, свален с импийчмънт от парламента, е седнал на фотьойл, а около него са застанали прокурори и полицаи. Съдебен източник уточни за АФП, че Кастильо е разследван за "бунт", предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase