Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреждава, че с намаляването на темповете на растеж на големите икономики се увеличава вероятността световният растеж да спадне под 2%, което беше наблюдавано за последен път по време на пандемията от COVID-19 и световната финансова криза през 2009 г.

Коментарите ѝ идват в момент, когато най-големите икономики в света се борят с последиците от руската инвазия в Украйна, която доведе до рязко покачване на цените на храните и енергията, както и с нарастващата инфлация и забавянето на растежа в Китай, предава БГНЕС.

"Вероятността растежът да се забави още повече и да падне под 2% е едно към четири", каза Георгиева на конференцията на Ройтерс NEXT в четвъртък, като се позова на последните очаквания на фонда за 2023 г. "Когато разглеждаме най-новите показатели, сме загрижени, че тази вероятност може да се повиши още малко", добави тя.

Международният валутен фонд очаква повече от 1/3 от световната икономика да се свие през тази или следващата година, като САЩ, Европейският съюз и Китай ще се забавят. Той е загрижен и за "едновременното забавяне на растежа в САЩ, Европа и Китай", каза Георгиева, като добави, че забавянето на растежа в Китай е особено значимо.

Това е обезпокоително, като се има предвид, че светът разчита на Китай за тласък, като около 35%-40% от световния растеж" идва от разширяването на втората по големина икономика в света.

"Това не е така сега, няма да бъде така и през следващата година", каза Георгиева.

МВФ трябва да представи актуализирана информация за икономическите си прогнози през януари и е сред ключовите световни институции, които ще посетят Китай следващата седмица за разговори. По данни на Световната банка световната икономика се е сринала с 3,3% през 2020 г. и с 1,3% през 2009 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase