Снимка: БГНЕС
fallback

Съветът по правата на човека на ООН осъди репресиите на Иран срещу мирни демонстранти след смъртта на Махса Амини и гласува за разследване на високо равнище на смъртоносните репресии, предава БГНЕС.

Въпреки силното лобиране от страна на Техеран и усилията на Китай в последния момент да подкопае резолюцията, по-голямо от очакваното мнозинство от 47-те членове на Съвета подкрепи започването на разследване на отговора на Иран на продължаващите протести. Бурни аплодисменти избухнаха, когато резолюцията беше приета с 25 гласа "за", 16 "въздържал се" и само шест държави - Армения, Китай, Куба, Еритрея, Пакистан и Венецуела, бяха против.

Oще по темата

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства гласуването, като заяви, че то показва, че висшият орган на ООН по правата на човека "признава сериозността на ситуацията в Иран".

"Създадената днес мисия за установяване на фактите ще помогне да се гарантира, че лицата, участващи в продължаващото насилствено потискане на иранския народ, са идентифицирани и действията им са документирани", каза той в изявление.

Гласуването се състоя в края на спешна сесия, поискана от Германия и Исландия с подкрепата на 50 държави, за да се обсъди положението в Иран, разтърсен от двумесечни протести.

Демонстрациите бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Амини в ареста, след като тя беше арестувана за предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените, основани на шариата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Касетчалма

преди 1 година

А за протестите в тикволандия през лятото на 2020, що не се сезират?

19

България в момента

преди 1 година

Прокурорска - Полицейска Държава - масов Терор срещу неудобни!

18

Олимпий Панов

преди 1 година

Всички организаций да бъдат разпуснати.Колко търтей сидят там и се хранят от хранилката на народа.

fallback