Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е екзекутирала повече от 10 руски военнопленници и обвини Киев, че е извършил военни престъпления, които Западът игнорира, предаде Ройтерс.

Министерството се позовава на видео, разпространено в руски социални медии, което според него показва екзекуцията на руски военнопленници. Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да провери достоверността на кадрите, нито на твърденията на руското ведомство.

"Зверското убийство на руски военнопленници не е нито първото, нито единственото военно престъпление. Това е разпространена практика на украинските въоръжени сили, активно подкрепяна от киевския режим и очевидно игнорирана от западните му покровители“, се казва в изявление на министерството.

Видеото показва предали се руски войници, които лежат на земята в Макеевка в Донбас. След това се чува стрелба с автоматично оръжие и на кадрите се виждат около 12 мъртви тела. Не е ясно кога е заснето видеото, нито кой го е заснел, отбелязва Ройтерс.

"Публикуваните нови кадри с доказателства за масова кървава саморазправа на украински военни с невъоръжени руски военнопленници потвърждават жестоката същност на сегашния киевски режим начело със Зеленски, както и на тези, които го защитават и поддържат“, заявява руското министерство на отбраната.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев съобщи в "Телеграм“, че ще изпрати видеото до редица международни организации. "Това е демонстративно, предизвикателно престъпление. То нарушава всички възможни конвенции, забраняващи жестокото отношение с военнопленниците, нормите на международното право и просто на морала. Ще настояваме за реакция на международната общност и разследване, и вече не съм толкова песимистично настроен по този въпрос", пише Фадеев.

Той допълва, че смята да изпрати информация за клането в Макеевка до две хиляди адресата, сред които Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, "Амнести интернешънъл", Международния комитет на Червения кръст и други международни организации, политици, посланици, журналисти и правозащитници./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

172

Анонимен

преди 1 година

10 войници - едно добро начало

171

Анонимен

преди 1 година

Най-добрият начин да не бъдат убивани руснаците е да си отидат вкъщи.

170

хахаха

преди 1 година

Руснаците си го търсят сами. Малко ли цивилни измъчваха, избиха и погребаха вързани.

fallback