Снимка: архив, БГНЕС

Кубинец приземи на изолирано летище в щата Флорида малък самолет руско производство, след като долетя с него от карибския остров. Това стана на фона на вълна от мигранти, които се опитват да избягат от икономическата криза в Куба, съобщиха местни медии във Флорида, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Едномоторният самолет „Антонов Ан-2“ се приземи около 11:30 ч. на летище Дейд-Колиър във Флорида евърглейдс.

Мъжът е избягал от селището Санктус спиритус в Куба, съобщи в. „Маями хералд“, като цитира говорителя на авиационната служба в Маями-Дейд.

Тази година броят на кубинците, които напускат страната си, се увеличи, като повечето пристигат в САЩ през американската граница с Мексико след пътуване през Централна Америка.

Това засили дипломатическото напрежение между управлявания от комунистите остров и САЩ, които са главната крайна точка за мигрантите.

Куба е засегната от най-тежката икономическа криза от 30 години. Между октомври 2021 г. и август 2022 г. близо 200 000 кубинци са пристигнали на американската граница при 30 000 за същия период през предходната година по данни на американската гранична полиция.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase