Снимка: архив, БГНЕС

Риши Сунак, Борис Джонсън и Пени Мордант продължават да са тримата основни претенденти за поста на Лиз Тръс, която подаде оставка като премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия.

Още по темата
Бившият премиер Джонсън се радва на най-голям медиен интерес, но въпреки засилващата се подкрепа за него има и съмнения, че „Партигейт“ може да навреди на шансовете му, предаде кореспондентът на БНР.

Пени Мордант стана първия претендент, официално обявил участието си в надпреварата.

Тя определи себе си като „свеж глас за обединение на партията“. Мордант обаче изостава чувствително след Риши Сунак и Борис Джонсън. Твърди се, че Сунак, бившият финансов министър, вече си е осигурил необходимата подкрепа на 100 тори депутати.

Джонсън е още далеч от тази бариера, но кампанията му набира скорост и прогнозите на този етап са, че до крайния срок за събиране на номинации именно той и Сунак ще останат в надпреварата.

Бившият премиер хвана полет от Доминиканската република, където бе на почивка, и ако няма закъснение, вече трябва да е кацнал във Великобритания.

Той е смятан от неговите привърженици за единствения кандидат, който може да спечели следващите избори, въпреки че в момента консерваторите изостават катастрофално от лейбъристите в проучванията на общественото мнение.

Тази сутрин Доминик Рааб, който подкрепя кандидатурата на Борис Джонсън обаче заяви, че завръщането му на власт ще бъде много трудно, защото воденото разследване дали той е подвел парламента по време на „Партигейт“ може сериозно да му попречи.

Между другото Рааб даде добра оценка на Сунак, като каза, че като се погледат икономическите предизвикателства, пред които е изправена страната, не може да не се отчете, че Сунак е бил прав от какво има нужда, за да се възстанови финансовата стабилност.

В понеделник ще стане ясно колко кандидати ще има за овакантените постове. Те могат да бъдат максимум трима, но има и вероятност, макар и минимална, депутатите да се обединят зад една кандидатира. Най-късно в петък ще стане ясно името на новия лидер на торите и премиер на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase