Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Великобритания санкционира висши служители по сигурността в Иран, както и тяхната т.нар. нравствена полиция, предаде Ройтерс. Според европейската страна иранските сили са използвали заплахи за задържане, както и насилие, за да контролират начина на обличане на жените в Иран и как се държат на обществени места.

Oще по темата
Смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски участък предизвика протести в Иран. Протестиращите призовават върховния лидер аятолах Али Хаменей да бъде свален от власт.

Изтъквайки като мотив смъртта на младото иранско момиче, Великобритания каза, че е наложила санкции над цялата нравствена полиция, както и на началника ѝ Мохамед Ростами Чешмех Гачи, както и на ръководителя на техеранския й отдел Хадж Ахмед Мирзаей.

„Тези санкции изпращат пряко послание до иранските власти – ще ви държим отговорни за репресиите, които налагате над жени и момичета, както и за шокиращото насилие, над което подлагате собственото си население“, каза в изявление британският външен министър Джеймс Клевърли.

Властите в Иран окачествиха протестите като заговор на враговете на Ислямската република, включително и на САЩ.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

опит за цветна революция изполвайки случая , от сащ се обажда непрекъснато накаква от цру иранка

5

Darth shadow

преди 1 година

религиозен фанатизъм и промити от религии мозъци, превръщат хората в послушни овце..

4

Анонимен

преди 1 година

България също трябва да реагира! Там убиват деца.

fallback