Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж", предаде Франс прес.

Oще по темата
"Говорих за саботажа на "Северен поток" с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен", написа Фон дер Лайен в Туитър.

"Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор", заяви тя.

По-рано премиерите на Дания и Швеция Мете Фредриксен и Магдалена Андершон казаха, че изтичанията са предизвикани умишлено.

От компанията оператор на „Северен поток 1“ информираха, че ще задействат всички необходими ресурси, но предупредиха, че за момента не е възможно да се каже кога точно газопроводът ще бъде възстановен.

Още през лятото САЩ са предупредили Германия, че "газопроводите в Балтийско море" могат да станат обект на саботаж, пише междувременно списание "Шпигел", позовавайки се на свои източници, свързани с ЦРУ.  Германското правителство отказва да потвърди или отрече това.

Трите теча по "Северен поток-1" и "Северен поток-2" бяха открити в рамките на няколко часа. Първият бе близо до датския остров Борнхолм. След това бяха открити два теча в близък район. Датската агенция по енергетика съобщи, че големи количества газ са изтекли в морето. Самолетите и корабите не могат да се доближават до пет морски мили от мястото на инцидентите.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че вчера са регистрирали два взрива по трасетата на газопровода, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Иванов

преди 1 година

Аз така и не разбрах кой прави саботажите, ако путинова русия посочете я иначе са общи приказки,ако са подводници руски и предизвикват земетресения по тръбите кажете го какво само догатки пишете

106

Naska

преди 1 година

Така е течове на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са абсолютен съботаж и според мен. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е политическо оръжие от страна на Русия. Не трябва потребителите да бъдат засягани. Трябва да има основни концепции за управление на риска. Когато се намерят достатъчно алтернативи, който да изместят пазарния дял на Русия, всички ще забравим, че е имало енергийна криза.

105

Анонимен

преди 1 година

Щом сащ са предупредили германия и то още лятото , работата е ясна .

fallback