Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж", предаде Франс прес.

Още по темата
"Говорих за саботажа на "Северен поток" с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен", написа Фон дер Лайен в Туитър.

"Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор", заяви тя.

По-рано премиерите на Дания и Швеция Мете Фредриксен и Магдалена Андершон казаха, че изтичанията са предизвикани умишлено.

От компанията оператор на „Северен поток 1“ информираха, че ще задействат всички необходими ресурси, но предупредиха, че за момента не е възможно да се каже кога точно газопроводът ще бъде възстановен.

Още през лятото САЩ са предупредили Германия, че "газопроводите в Балтийско море" могат да станат обект на саботаж, пише междувременно списание "Шпигел", позовавайки се на свои източници, свързани с ЦРУ.  Германското правителство отказва да потвърди или отрече това.

Трите теча по "Северен поток-1" и "Северен поток-2" бяха открити в рамките на няколко часа. Първият бе близо до датския остров Борнхолм. След това бяха открити два теча в близък район. Датската агенция по енергетика съобщи, че големи количества газ са изтекли в морето. Самолетите и корабите не могат да се доближават до пет морски мили от мястото на инцидентите.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че вчера са регистрирали два взрива по трасетата на газопровода, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase