Снимка: БГНЕС
fallback

След осем поредни нощи на протести, основната реформаторска партия в Иран призова да се сложи край на задължителния ислямски дрескод за жените, който е в сила от 1983 г.

"Съюз на ислямски Иран" също така призова за прекратяване на дейността на нравствената полиция, натоварена с прилагането на кодекса.

Партията, ръководена от бивши сътрудници на реформисткия бивш президент Мохамед Хатами, който между 1997 и 2005 г. се грижеше за размразяването на отношенията със Запада, призова властите да "подготвят необходимите правни елементи за отмяна на закона за задължителния хиджаб".

"Официално прекратяване на дейността на моралната полиция" и да "разреши мирните демонстрации", заявиха от партията. Тя все още е легална, но е твърдо извън дневния ред във властта.

Трябва да бъде създадена "безпристрастна комисия", която да разследва обстоятелствата около смъртта на Амини и "незабавно освобождаване на наскоро задържаните".

По официални данни най-малко 35 души са загинали, а стотици са били ранени по време на протестите. Стотици други са били арестувани, включително журналисти и активисти от реформаторските партии.

Съгласно закона, приет през 1983 г., четири години след Ислямската революция в Иран, всички жени, независимо от вярата или националността си, трябва да покриват косата си със забрадка на обществени места.

В продължение на десетилетия кодексът е широко заобикалян, особено в големите градове, но периодично се стига до репресии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

VladTepes

преди 1 година

До VladTepesСъщо е факт, че Хомейни прекрати всички неизгодни концесии и обеси много крадливи министри.

33

VladTepes

преди 1 година

До АнонименНа плажа и по улиците бяха примерно 15% от населението, над 80% живееха в крайна мизерия и носеха *** и забрадки. Шахът крадеше като за световно и раздаваше неизгодни концесии на американски и британски компании, не направи нищо да намали разслоението и да подобри достъпа на бедните до здравеопазване и образование и накрая дойдоха аятоласите, които поне положиха някакви усилия да намалят разслоението и да подобрят живота на бедните.

32

анонимен

преди 1 година

До жена - написали са минуси поради една единствена причина - не могат да допуснат жена да избира каквото и да е. На работа ги командува някой, подвиват опашка, е, поне в къщи да са господари. Нямате и представа колко много мъже са такива.

fallback