Много хора в Иран протестират след смъртта на младата иранка, арестувана от Нравствената полиция. Снимка: БГНЕС
fallback

Иранските сили за сигурност арестуваха един от основните активисти от средите на гражданското общество в страната, както и журналист, изиграл ключова роля за разкриването на смъртта на задържана млада жена, съобщиха техни близки, цитирани от Франс прес.

Арестите съвпадат с разрастването на протестите в Иран в резултат на съобщенията от 16 септември за смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя изпаднала в кома, след като беше арестувана в Техеран на 13 септември за носене на "неподходящо облекло" и задържана в ареста от нравствената полиция. Репресиите срещу тези протести вече са довели до 36 жертви, съобщават неправителствени организации.

Oще по темата

Маджид Таваколи, активист, вече арестуван няколко пъти през последните години, по-специално след спорните президентски избори през 2009 г., бе арестуван тази нощ, съобщи в Туитър брат му Мохсен, предава БТА.

Друг базиран в Иран активист, Хосейн Ронаги, успя да се изплъзне на полицията, дошла да го арестува в дома му, докато даваше интервю за телевизия "Иран интернешънъл", базирна в Лондон, съобщи телевизионният канал.

Нилуфар Хамеди, журналист от Техеран, който дойде в болницата, където Махса Амини лежеше в кома и допринесе за осведомяване на световното обществено мнение за случая, също беше арестуван, съобщи в Телеграм всекидневникът "Шарг", за който журналистът работи.

Фоторепортерката Ялда Моайери беше арестувана тази седмица, докато отразяваше протестите в Техеран, потвърди вчера Комитетът за защита на журналисти, който призова за освобождаването на всички журналисти, арестувани за отразяването на този.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 1 година

Иранците показват какво е смелост, а руснаците стоят като пънове и чакат да ги отведат в автобуса... И иранците в един момент ще имат реалната възможност да разкарат ислямистите от управлението и да станат отново светска държава, каквато бяха допреди няколко десетилетия.

2

анонимен

преди 1 година

Ето от тези крайни трябва да се .....

1

Анонимен

преди 1 година

Снимчицата е фалшификат. А пък за жена в кома ... причината може да е много различна, от побой от полицията, заради забрадка.

fallback