Снимка: БГНЕС

Най-малко 17 души са били убити при антиправителствените протести в Иран, съобщи CBS News, като цитира данни на местни медии.

Според благотворителна организация, работеща в Иран, броят на загиналите по-висок - 31, но това не може да бъде потвърдено от независим източник.

Припомняме, че до протестите в цялата страна се стигна, след като 22-годишната Махса Амини почина миналата седмица, арестувана малко преди това в Техеран за носене на "неподходящо облекло". Тя изпадна в кома по време на ареста. Властите заявиха, че ще започнат разследване за причината за смъртта ѝ.

Критиците смятат, че тя е била бита, след като се появи снимка на окървавено и интубирано женско тяло.

Демонстрации са се провели в над 50 града.

Инцидентът отприщи огромен гняв сред населението и най-лошите протести в Ислямската република от 2019 г. насам. Повечето са съсредоточени в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространиха в столицата и най-малко 50 града в цялата страна, като полицията използва сила, за да ги разпръсне протестиращи.

Член на иранската проправителствена паравоенна организация Basij е бил убит в североизточния град Машхад.

Смъртта на Амини отново разпали гнева в Ислямската република за ограниченията на личните свободи - включително строг код за обличане на жените - и икономика, разтърсена от санкции.

Духовните управници на Иран се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също изразиха гняв срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Властите ограничиха достъпа до интернет.

Жените изиграха важна роля в протестите, като развяваха и изгаряха воалите си, като някои от тях подрязваха косите си публично.

Междувременно, президентът Ебрахим Раиси прекъсна интервю за CNN. Причината бе, че  водещата Кристиан Аманпур отказа в последния момент искането да носи шал на главата.

Интервюто е било отдавна планирано интервю в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда.

Около 40 минути след началото на интервюто, помощник казал на Аманпур, че президентът ѝ е предложил да носи шал на главата. Аманпур учтиво отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и говори свободно фарси, каза, че носи шал на главата, докато работи в Иран, за да се съобрази с местните закони и обичаи. Но тя каза, че няма да покрие главата си, за да проведе интервю с ирански служител извън страна, където това не се изисква.

"Тук, в Ню Йорк или където и да е другаде извън Иран, никога не съм бил молена от нито един ирански президент от 1995 г. насам, да нося шал на главата ", каза тя в четвъртък.

Коментари Напиши коментар

16

Важното е

преди 5 дни

че са евразия, де някой "българи" искат да ходят, що да са при путин, китай и иран ..ами сега поне границите са отворени, заминавайте

15

Ти да видиш

преди 6 дни

така и в блатнатаКлоака изпопадаха от прозорците толкова много хора. АшибанияТрол който твърди че била паднала и фатално си ударила главата......е тъпаДезинформация.

14

едно време

преди 6 дни

помня 70 в иран мацки с къси поли, много дашни, навсякъде можеш да пихнеш уиски да потанцуваш да забиеш мацка, а сега,,,, отвраттт