Снимка: БГНЕС/ЕПА

Консулствата в Русия на Латвия, Литва, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия не приемат вече документи за виза от руски туристи, съобщи Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР).

В същото време някои държави продължават да издават визи на руснаци. Туроператорите отбелязват, че списъкът на лоялните държави от ЕС, които досега са издавали и продължават да приемат документи за виза за туристически пътувания, включва Италия, Испания, Гърция, Франция, Унгария и Кипър (национална виза, а не шенгенска).

Средно обработката на документите отнема около четири седмици, но ситуацията в различните консулства варира значително. Например, на унгарското консулство в Москва са необходими средно 15 календарни дни за издаване на виза, а на гръцкото консулство - 17-18 дни. В същото време някои туристи трябва да преминат през всички процедури в гръцкото консулство за 5 дни.

"Колкото по-лоялна е една страна, толкова по-дълго време отнема получаването на виза, дори преди спирането на споразуменията, тъй като лоялността се изразява пряко в шумотевица и опашки. Такива страни вече са Франция, Испания и Германия. Още миналата седмица сроковете за получаване на визи за такива страни бяха месец и половина", казаха наблюдатели пред представители на АТОР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase