Снимка: Bulgaria ON AIR

На 8 септември почина кралица Елизабет Втора.  Монархът оставя дълбока следа в историята и сърцата на британците след 70 години на трона. Над 20 хиляди обществени ангажимента ще бъдат записани в биографията на кралица Елизабет Втора.

Според експерта по протокол Милена Хлебарова след кончината й, светът влиза в нова епоха.

"Може би нейният син ще продължи делото на майка си, ще работи за връзките между всички части на света. Кралица Елизабет Втора оставя след себе си наследство, след което много експерти, изследователи, учени ще работят и ще доказват многото усилия, нейните разумни постъпки. Мисълта ѝ винаги бе напред с няколко хода, за да може човечеството да остане, да се съхрани и да продължи да се развива. Кралица Елизабет ще бъде това знаме, което на нас ни е нужно, защото сме изпаднали в ситуация, в която ни липсват личности, които да ни ръководят", заяви експертът в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Според нея цялото човечество страда за това, че изгуби пример - една винаги изрядно облечена жена, човек, който умееше да сдържа и да показва емоциите си когато и както трябва.

По думите на Хлебарова кралицата е еталон за поведение, защото дори когато е излизала с кучетата и конете си, е имала стил на съвършенство. Тя е поставяла световните лидери в позиция, в която да извади от тях най-доброто, за да се развие връзката между отделните страни.

"Тя показваше с елементарни детайли от своята вербална и невербална комуникация отношението си към човека, с когото се среща, или към средата, в която се намира. Когато искаше да покаже добро отношение, не само се усмихваше, но носеше чантата и брошката си отляво, а отдясно, когато смяташе, че срещата е безсмислена и трябва да не ѝ губят времето. Силното ѝ поведение караше другите да я следват и да се съобразяват с това, което тя казваше. Тя обичаше да не показва някаква пищност, когато е сред хора. Когато беше в церемониална ситуация, нейният блясък беше невероятен", обясни Хлебарова пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса какъв е протоколът по изпращането на кралицата експертът по протокол посочи, че днес в 10 часа гринуичко време нейният син - крал Чарлз, заедно с кралица консорт Камила, ще имат обръщения към британската нация. След това има организиран списък от мероприятия, които държавните чиновници да извършат, включително и нейните деца, за да може да се организира погребението.

Тя ще бъде погребана след 10 дни. Тялото ѝ ще стои в Уестминстърското абатство и от там ще се извърши след това погребението. Нейните тленни останки ще бъдат положени до тези на баща ѝ - Джордж V, в мемориалната гробница на семейството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase