Снимка: БГНЕС
fallback

Хаарлем в Холандия възнамерява да забрани повечето реклами на месо на обществени места заради въздействието на храната върху климата. Смята се, че това е първият подобен ход от страна на град, който ще приложи забраната от 2024 г.

Предложението, изготвено от GroenLinks - зелена политическа партия - се сблъска с опозиция от страна на месния сектор и някои, които твърдят, че то потиска свободата на словото.

ООН твърди, че животновъдството генерира повече от 14 % от всички парникови газове, причинени от човека, включително метан.

"Месото е много вредно за околната среда. Не можем да казваме на хората, че има климатична криза, и да ги насърчаваме да купуват продукти, които са част от нея", казва Зиги Клазес, съветник от GroenLinks, който е автор на предложението пред вестник Trouw. Управлението на 160-хилядния град заявява, че все още не е решено дали устойчиво произведеното месо ще бъде включено в забраната за реклама.

Месопреработвателната промишленост реагира бързо.

"Властите отиват твърде далеч, като казват на хората кое е най-доброто за тях", заяви говорител на Централната организация на месния сектор.

Дясната партия BVNL го нарече "неприемливо нарушение на свободата на предприемачеството" и заяви, че "ще бъде фатално за свиневъдите".

"Забраната на реклами от политически породени мотиви е почти диктаторска", заяви общинският съветник от BVNL в Хаарлем Джоуи Радемакер.

Херман Брьоринг, професор по право от университета в Гронинген, заяви, че забраната може да наруши свободата на изразяване и да доведе до съдебни дела от страна на търговците на едро.

Около 95 % от хората в Нидерландия ядат месо, но повече от половината не го консумират всеки ден, според статистиката на Нидерландия.

Амстердам и Хага вече забраниха рекламите на авиационната индустрия и индустрията за изкопаеми горива.

Говеждото месо произвежда най-много емисии на парникови газове, които включват метан. Агнешкото месо е следващият по големина замърсител, но тези емисии са с 50% по-малко от говеждото месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

ЕССР

преди 1 година

Чака ви такъв Гладомор, какъвто не сте и сънували!

47

преди 1 година

Е няма да ле*тите и пътувате, е няма да се топ*лите, е няма да гледате жив*отни и да ги ядете!, мляко от хле*барки, месо, олио от инс*екти и чер*веи, ГМО зеленчуци, плодове и месо! Зеле*на красота!, кажи зелеее!

46

Не

преди 1 година

само рекламата ами и самото месо трябва да се забранят! Няма еволюция без вътрешна промяна!

fallback