Снимка: БГНЕС

Частен самолет "Чесна" се разби в Балтийско море край бреговете на Латвия при мистериозни обстоятелства.

Самолети на НАТО бяха изпратени да последват самолета по време на хаотичния му полет, който започва в Южна Испания. Властите казват, че самолетът, в който се смята, че е имало четирима души, е трябвало да кацне в Кьолн, Германия, но вместо това се е насочил към Балтийско море.

Пилотите на НАТО и шведските служители, които следели самолета, не видели никого в пилотската кабина.

"Самолетът е летял от Испания за Кьолн, но по време на полета самолетът е променил маршрута си", се казва в изявление на латвийската служба за гражданска авиация. "Диспечерите на въздушното движение не са успели да комуникират с екипажа на самолета", се казва в съобщението и се добавя, че самолетът "Чесна" 551 е регистриран в Австрия, но собственикът е в Испания.

Междувременно уебсайтът за проследяване на данни FlightRadar24 съобщава, че самолетът е излетял от испанския град Херес де ла Фронтера в 12:56 GMT. В 17:37 се вижда, че той губи скорост и височина.

Германският вестник "Билд" казва, че самолетът е съобщил за проблеми с налягането в кабината след излитане и контактът е бил загубен, след като е напуснал Иберийския полуостров.

Бойни самолети от няколко държави следваха самолетът "Чесна" по време на пътуването му.

Спасителни екипи от Латвия, Швеция и Литва пристигнаха в района на катастрофата скоро след съобщенията, че самолетът е паднал в морето близо до латвийския град Вентспилс.

Самолетът се разби, "когато горивото му свърши", каза по-късно пред AFP ръководителят на операцията по издирване и спасяване на Швеция Ларс Антонсон, добавяйки, че "не са намерени човешки останки".

Антонсон казва, че спасителите "изобщо нямат обяснение, можем само да спекулираме" за случилото се, "но хората на борда очевидно са били недееспособни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase