Снимка: БГНЕС

Започналите пред юни наводнения в Пакистан, предизвикани от мусонните дъждове, са взели досега най-малко 1061 жертви. Това сочат последните данни на националната служба за борба с бедствия и аварии, цитирани от Франс прес.

Вчера бе съобщено за 1033 загинали. През последното денонощие има 28 нови смъртни случая, но спасители все още се опитват да стигнат до някои далечни села и броят на жертвите може да се увеличи.         

Според правителството от наводненията са пострадали над 33 милиона жители на страната - всеки седми пакистанец.

Повече от един милион сгради са разрушени или силно повредени. Съсипани са над 80 000 хектара обработваеми земи и повече от 3400 км пътища, а 157 моста са отнесени от водите.

Властите в Пакистан призоваха за мащабна международна помощ след опустошителните наводнения, предизвикани от мусонните дъждове.

Във видеообръщение министърът за климата Шери Шахман посочи, че Пакистан преживява климатична катастрофа, една от най-големите за десетилетието.

Турция е изпратила няколко самолета с хуманитарни помощи в засегнатия от тежки наводнения Пакистан, предават турските медии.

Турското министерство на националната отбрана съобщи тази сутрин, че още два самолета с хуманитарни помощи са излетели през нощта от Анкара за Пакистан, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

Правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) обяви, че е създаден "въздушен мост" за осигуряване на палатки, храни и хигиенни материали за пакистанците, засегнати от наводненията.

Досега Турция е изпратила палатки, пакети с храна, хигиенни материали, бебешки храни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase