Снимка: БГНЕС/ЕПА

В Суботица, голям град в северната част на Сърбия, продължават да се стичат хиляди мигранти. Повечето от тях са от Магреб, но има и много бежанци от Азия. Те възраждат "Балканския маршрут" и се опитват да прекрачат границата с Унгария.

Това ниво на бежанска вълна е най-високото от 2015 г. насам, пише френският в. "Le Monde".

Именно огромните тълпи по този маршрут предизвикаха дълбоката мигрантска криза в Европа през 2015-16 г.

В статията са публикувани и ужасяващи снимки на ранени бежанци, които твърдят, че са получили нараняванията си в Унгария.

„Вижте как се отнася с нас унгарската полиция! Те ни бият, а ние просто мечтаем за по-добър живот “, казва 33-годишният Ахмед от Тунис, и показва следите от драскотини от бодлива тел, ухапвания от кучета, или направо бой. Ахмед е импровизиран говорител на около стотина северноафриканци. От вторник насам те живеят в порутени сгради насред полета в самия север на Сърбия, на границата с Унгария.

„Заплатата ми беше само 300 евро на месец в Тунис, как може да се живее с тях?", пита професионалният търговец, тръгнал да търси по-добро бъдеще в Италия.

До него са други тунизийци, мароканци и алжирци. Само мъже, които не бягат от войната, а мечтаят да работят в Западна Европа, или т.нар. "икономически мигранти". Едната част от тях казват, че са тръгнали към Франция. И още хиляди бежанци от Магреб търсят по-добър живот, но засега са се установили в северната част на Сърбия в опит да прекрачат границата с Унгария и да се върнат в рамките на Европейския съюз. Основна пречка по пътя им е четириметровата двойна ограда, издигната през 2015 г. от унгарския премиер Виктор Орбан, за да спре миграционните потоци по „Балканския маршрут“.

"Балканският маршрут" потегля от Турция, след което минава през Гърция или България, а оттам през страните от бивша Югославия достига Унгария и Австрия. Вариант е и през Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, и Унгария. След като Орбан издигна двойната четириметрова стена, бежанците пренасочиха каналите си за влизане в ЕС през Хърватия и Словения./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase