Снимка: БГНЕС
fallback

Украйна вече изнася почти толкова зърно, колкото преди руската инвазия, съобщи високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Франс прес и БТА

"Благодарение на интензивното международно сътрудничество, Украйна е напът да изнесе близо 4 милиона тона селскостопански продукти през август", каза за АФП източникът.

Преди руското нашествие на 24 февруари Украйна изнасяше по около 5 милиона тона на месец. Избухването на войната доведе до спиране на износа на селскостопански продукти от източноевропейската страна и породи опасения от световна продоволствена криза.

Но след подписването на 22 юли на споразумение между Киев и Москва под егидата на ООН и Турция, около 33 кораба, натоварени със зърно, отплаваха от украинските пристанища на Черно море с общо около 720 000 тона на борда. Друга инициатива, под егидата на ЕС, позволи транспортирането с товарни влакове на около 2,5-3 милиона тона зърно, добави същият източник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Дедо Поп

преди 1 година

Защо САЩ прави изявлението за износа на зърно от Украйна ? Ами защото 80% от това зърно е СОБСТВЕНОСТ НА АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ и нищо от печалбата не остава в Украйна ..... Сега стана ли в иясно закакво беше тоя вой да се създават коридори за износа на жито от Украйна ... Африканчетата щели да гладуват .... Казано по-точно краварите собственици на житните полета в Украйна не обичат да губят печалба . Без значение че там се водела война ...

10

Браво на САЩ

преди 1 година

След като ги пазят толкова добре, значи спокойно могат да увеличават военната си помощ и Украйна ще стане още по-голям износител. Ако добавим и военна помощ от другите им братски Западноевропейски и Източноевропейски страни то тогава Украйна ще увеличи многократно износът си . Пожелавам на Украйна да стане най-големият износител в света, след като има толкова голяма военна помощ от братските и Западноевропейски , Източноевропейски страни и САЩ .

9

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 6 - Ако са ни наредили господарите може и да сме изнесли всичко , но това ще го разбереш през зимата , защото ако не си разбрал още ние сме васална колония на колене !

fallback