Снимка: архив, БГНЕС

Великобритания планира организирани прекъсвания на тока за промишлеността и дори за домакинствата за няколко дни през зимата, когато студеното време може да бъде съпроводено от недостиг на газ, съобщи Блумбърг.

Мерките се съдържат в Извънреден енергиен план (Emergency Energy Plan) и са предвидени само в случай на "най-лош сценарий". Правителството обаче не планира подобни прекъсвания на тока в базовия си сценарий. Такива мерки ще се наложат само при особено студена зима, в съчетание с недостиг на газ.

Още по темата
Според най-лошия сценарий, изложен в плановете на правителството, страната може да бъде изправена пред дефицит на електричество, равняващ се на една шеста от пиковото търсене, дори след като аварийните централи на въглища бъдат задействани.

Съгласно тази перспектива температури под средните и намален внос на електричество от Норвегия и Франция може да доведе до спиране на тока за общо четири дни през януари, когато може да се наложи Великобритания да задейства спешни мерки за икономия на газ, посочват източници, запознати с плановете на правителството.

Това не е сценарий, който очакваме да се случи, изтъква министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия в комюнике. Домакинствата, бизнесът и промишлеността могат да бъдат уверени, че ще получат необходимото им електричество и газ, посочва ведомството.

Макар и малко вероятни, такива прекъсвания на тока могат да настъпят в момент, когато енергийните сметки на британците е възможно да нараснат средно годишно до над 4200 бр. лири (5086 долара) през януари спрямо малко под 2000 лири в момента, подхранвайки инфлацията.

Ако зимата бъде особено студена, Великобритания ще трябва да разчита да получава тръбопроводен газ от континентална Европа, където доставките и без това са слаби, след като Москва намали подаването. Това представлява дилема за страната, която има много малък капацитет за съхранение. Лондон доставя рекордни количества газ на континента и ще иска услугата да му бъде върната, когато температурите спаднат, отбелязва Блумбърг.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

17

Бай Дрън

преди 1 месец

Те тия па защо. Нали са диверсифицирани. Май май всеки използва ситуацията както си иска. Дружката на САЩ, без газ. Ха,ха.

16

ПутиславВладимирович

преди 1 месец

Гледам тука някой написал: "На всеки 100 години света яде шамари от Русия.... Ама тоя свят напредна икономически, а Россия не може да произведе даже двигател за камион (внася американски Cummins от Китай :)

15

Ник

преди 1 месец

Веднага мухобойко на острова да уреголира пазара и цените и чекмеджето естествено.