Снимка: БГНЕС

Петролът поскъпна във вторник преди срещата на производителите от ОПЕК+ тази седмица, която може да не доведе до по-нататъшно увеличаване на предлагането на суров петрол, въпреки че опасенията за възможна глобална рецесия ограничиха печалбите.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, известна като ОПЕК+, заседава в сряда. Двама от осемте източника заявиха, че ще бъде обсъдено скромно повишение, докато останалите казаха, че увеличение е малко вероятно.

Суровият петрол сорт Брент поскъпна с 31 цента, или 0,3%, до 100,34 долара за барел към 1156 GMT, а американският петрол West Texas Intermediate добави 40 цента, или 0,4%, до 94,29 долара.

"Този път има много повече несигурност", каза Крейг Ерлам от брокерската компания OANDA за срещата на ОПЕК+. "Решението тази седмица ще ни покаже колко единна е все още групата".

Петролът поскъпна по-рано през 2022 г., като през март сортът Брент се доближи до историческия си връх от 147 долара за барел, след като руската инвазия в Украйна увеличи опасенията за предлагането. Оттогава опасенията за забавяне на растежа засенчиха ограниченото предлагане.

Още по темата
Проучванията в понеделник показаха, че фабриките в САЩ, Европа и Азия са се борили за динамика през юли, тъй като намаляващото глобално търсене и строгите ограничения на COVID-19 в Китай забавиха производството.

"Тези показания не допринесоха с нищо за смекчаване на опасенията от рецесия", заяви Тамаш Варга от петролния брокер PVM.

Облак над пазара хвърлят притесненията, че посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще доведе до ескалация на напрежението между САЩ и Китай. Акциите се понижиха, а доходността на облигациите спадна поради притесненията за посещението.

Предстои и последното седмично отчитане на запасите в САЩ. Анализаторите очакват спад на запасите от суров петрол и бензин. Първият доклад за тази седмица се очаква тази вечер от Американския петролен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase