Снимка: БГНЕС/ЕПА

Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия лидер Адолф Хитлер, беше продаден на търг в САЩ за 1,1 милиона долара, предаде ВВС.

Часовникът Huber, продаден на анонимен купувач, има гравюра на свастика и инициали "AH".

Преди продажбата множество еврейски лидери осъдиха провеждането на търга от аукционна къща Alexander Historical Auctions в Мериленд. Оттам обаче контрираха, че целта й с продажбата е да запази историята. Къщата и преди е продавала на търг нацистки сувенири.

Адолф Хитлер ръководи нацистка Германия между 1933 и 1945 г., и е обвиняван в убийството на поне 6 милиона души само защото са евреи.

Историята на часовника гласи, че той вероятно е бил даден като подарък за рождения ден на фашисткия лидер през 1933 г., - годината, в която той става канцлер на Германия. Когато 30 френски войници щурмуват Бергхоф, планинското убежище на Хитлер през май 1945 г., взимат часовника със себе си.

Смята се, че оттогава насам часовникът е бил препродаден и предаван през няколко поколения.

В търга участваха и други артикули на нацисткия лидер: рокля, която е принадлежала на съпругата на Хитлер, Ева Браун, снимки с автографи на нацистки служители, и жълта платнена звезда на Давид, отпечатана с думата "Юда", което на немски означава евреин. По време на Холокоста нацистите принуждават евреите да носят жълтите идентификатори като ленти или значки с цел да ги изолират и тормозят.

Отворено писмо, подписано от 34 еврейски лидери, обаче, описва продажбата като "отвратителна" и призовава нацистките предмети да бъдат изтеглени от търга.

Аукционната къща, обаче, предостави декларация, в която съобщава, че не може да предостави доказателство, че Хитлер действително е носел часовника. Оценка от независим специалист заключава, че "по всяка вероятност" принадлежи на него.

Първоначалните очаквания бяха стойността на часовника да достигне 2-4 милиона долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase