Снимка: БГНЕС

Канадското правителство даде да се разбере, че извинението на папа Франциск, отправено към представителите на коренното население заради злоупотребите в ръководените от Римокатолическата църква пансиони и сиропиталища, не е достатъчно, предаде Асошиейтед прес. Това е знак, че процесът на помирение по отношение на тежката история все още продължава, допълва агенцията.

Още по темата
Официалната позиция на правителството бе изразена по време на посещение на светия отец в Квебек, което се състоя в четвъртия ден от визитата му в Канада.

Критиките на правителството повтарят позицията на някои от жертвите на посегателствата, които все още са живи, и се опасяват от факта, че Франциск не спомена нищо за сексуалното насилие в интернатите. Освен това първоначално понтификът се въздържаше да посочи Римокатолическата църква като институция, отговорна за посегателствата.

Премиерът Джъстин Трюдо, чийто баща е оглавявал канадското правителство по времето на последните подобни институции за деца от коренното население, подчерта, че Католическата църква има вина и трябва да направи повече, за да я изкупи.

През 2008 г. тогавашният министър-председател Стивън Харпър поднесе извинения от името на канадското правителство за ролята му в ръководенето на тези пансиони, като ги нарече тъжна глава от историята на Канада и каза, че политиката на насилствено асимилиране е нанесла големи щети.

Освен това Канада изплати милиарди долари обезщетения на около 90 000 все още живи бивши възпитаници на въпросните институции. Католическата църква на свой ред отпусна само 50 милиона долара и през следващите пет години възнамерява да изплати още 30 милиона, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase