Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен даде висока оценка на споразумението, подписано между Организацията на обединените нации (ООН), Турция, Русия и Украйна, което гарантира безопасното извеждане на зърнени продукти от украинските пристанища.

Блинкен направи писмено изявление по повод подписването на "Документ за инициативата за безопасен превоз на зърно и хранителни продукти през украинските пристанища" между Турция, Русия, Украйна и Организацията на обединените нации (ООН) под егидата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, съобщава БГНЕС.

Още по темата
"САЩ приветстват това споразумение и поздравяват генералния секретар на ООН Гутериш и турския президент Ердоган за решителните им дипломатически усилия да посредничат в тези преговори", посочи Блинкен.

Като отбелязва, че споразумението е положителна стъпка към преодоляване на последиците от руско-украинската война, Блинкен продължава: "Сега международната общност трябва да потърси отговорност от Русия за изпълнението на това споразумение и да прекрати блокадата на украинските пристанища. Тя трябва да гарантира, че украинските селскостопански продукти, включително зърно, маслодайни семена и слънчогледово олио, достигат до световните пазари".

Според Блинкен прекратяването на руската блокада на украинския износ на селскостопански продукти през Черно море е само една от стъпките, които трябва да бъдат предприети. Той смята, че войната продължава да излага на риск световната продоволствена сигурност, съобщава БГНЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase