Снимка: БГНЕС

Полицията в Нара, японския град, където бившият премиер Шиндзо Абе беше застрелян по-рано днес, каза на брифинг пред медиите, че е конфискувала няколко самоделни оръжия, подобни на тези, използвани при нападението, при обиск в къщата на заподозрения.

Създадена е работна група от 90 души за разследване на престъплението.

Заподозреният, 41-годишният Тецуя Ямагами, беше задържан на мястото, а полицията заяви, че той е признал, че е застрелял бившия премиер със самоделно оръжие. Той не е разкрил дали е част от някоя престъпна организация.

Заподозреният казал на полицията, че смята, че Абе е част от "специфична организация", срещу която Ямагами изпитвал неприязън. Полицията не пожела да разкрие името на организацията.

По думите им Ямагами е имал лиценз за лов.

Полицията твърди, че е конфискувала няколко самоделни оръжия, подобни на тези, използвани при нападението, при обиск в къщата на заподозрения. Те описаха оръжието като дълго 40 см и високо 20 см, но също така намекнаха, че го третират предпазливо поради "възможността от детонация".

Органите на реда не разкриха дали на мястото са открити куршуми.

Полицията казва, че смята, че заподозреният е пътувал до събитието с влак, но не уточнява колко време Ямагами е чакал Абе. Тяхното разследване ще включва нивото на сигурност на събитието.

По-рано местни медии съобщиха, че в къщата са открити експлозиви.

Полицията се забави с отговора на няколко въпроса, казвайки, че е "възможно да има последици за разследването" и затова се въздържа от отговор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase