Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В щабквартирата на НАТО бяха подписани протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към Алианса.

Oще по темата
Двете страни подадоха молби за членство през месец май, а искането им беше утвърдено на срещата на върха на НАТО в края на миналия месец в Мадрид, припомня БНТ.

Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия към алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които предстои да се присъединят към военнополитическия съюз.

Столтенберг призова оставащата процедура по ратификацията на протоколите от държавите в НАТО да се завърши бързо и изрази очакване това да се случи в следващите месеци. Той нарече днешния ден "исторически" и отбеляза, че двете държави споделят общи цели и са изправени пред същите заплахи, както съюзниците.

Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че успяха да постигнат споразумение по изложените от Анкара възражения. Той поясни, че до ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в алианса и ще участват в заседанията на съюзниците. По неговите думи никога досега пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединяване.

Очакваме бърза ратификация, заяви финландският външен министър Пека Хависто. Неговата шведска колега Ан Линде посочи, че днес е направена значителна стъпка към пълноправното членство в НАТО, предаде БТА.

Това е поредната стъпка към членството на Швеция и Финландия, след като Турция реши да оттегли своите възражения. На 28 юни трите страни подписаха меморандум, в който бяха включени всички проблемни за Анкара въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Щом

преди 1 година

И независима Швейцария се включи в санкциите към Русия, джуджето яко е сбъркало. Хитлер през втората световна война не успя да я извади от неутралитет, а сатрапа от Кремъл, водача на крепостните селяни с два хода я убеди да забрави неутралитета

22

Анонимен

преди 1 година

До Solar PowerМай си слънчасал леко....

21

Анонимен

преди 1 година

Да, движим се към края все по-бързо. Новият световен ред не се спира, а се разширява. Няма да имаш свобода да откажеш, ще си вътре във всичките организации, като Международна Здравна Организация, Международен Валутен Фонд, НАТО. Здраве, Пари, Отбрана. Ако някой си мисли, че това е за добро, просто изчакайте да видите "плодовете".

fallback