Снимка: БГНЕС

Ryanair изисква пътниците от ЮАР да доказват своята националност преди пътуване, като попълнят тест по африканс - език, използван от едва 12% от населението, който дълго време е бил идентифициран с апартейда и бялото малцинство.

Най-голямата авиокомпания в Европа по брой пътници, която не извършва полети от и до Южна Африка, заяви, че изисква от всички пътници от страната, пътуващи за Обединеното кралство, да попълнят "прост въпросник" поради това, което тя определи като високо разпространение на фалшиви южноафрикански паспорти, предава "Ройтерс".

"Ако те не могат да попълнят този въпросник, ще им бъде отказано пътуване и ще им бъде възстановена цялата сума", заяви говорител на ирландската авиокомпания. Министерството на вътрешните работи на Южна Африка, което предупреди за синдикати, продаващи фалшиви паспорти, заяви, че ще направи изявление относно теста на Ryanair.

Върховната комисия на Обединеното кралство в Южна Африка заяви в Twitter, че тестът на Ryanair не е изискване на британското правителство за влизане в Обединеното кралство. Върховната комисия на Ирландия не отговори веднага на молбата за коментар.

Нискотарифният превозвач заяви, че тестът ще се прилага за всеки притежател на южноафрикански паспорт, който лети до Великобритания от друга част на Европа с този превозвач. Авиокомпанията не отговори веднага на запитване защо ще се прилага за тези маршрути, при положение че според Великобритания това не е изискване.

Зинхле Новази, южноафрикански адвокат, се сблъска с теста, когато е пътувал с Ryanair от Ибиса, Испания, до Лондон на 29 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase