Предстоящото влизане на Швеция и Финландия в НАТО като дипломатическо и политическо решение няма много да промени сегашната ситуация. Поне защото и двете страни вече сътрудничат с алианса по-тясно от някои негови официални членки, пише руският в. „Известия“.

Швеция и Финландия ще бъдат обхванати от ангажимента на НАТО за колективна отбрана, но и това според вестника не променя много нещата, „поне доколкото Русия няма намерение да напада никоя от тези страни“.

Още по темата
Границата на Русия с Финландия е сред най-демилитаризираните райони на федерацията – там няма големи войскови съединения, а на практика и военна инфраструктура, с чиято помощ оперативно да бъдат развърнати такива съединения.

Русия няма сухопътна граница с Швеция, а Балтийският флот днес е най-малкият от флотовете на Москва и фактически може да решава само отбранителни задачи, се казва в коментара.

Най-вероятният сценарий на хипотетичен конфликт е Швеция и Финландия да се включат в евентуална война между Русия и друга страна от НАТО. В мирно време двете страни не разполагат с особена военна мощ, но при обявена война могат да мобилизират голям брой резервисти и войската на всяка от тях - близо 30 хил. души, да нарасне на почти 100 хиляди.

Сами по себе си въоръжените сили на тези страни не са значителна заплаха в контекста на евентуална война Русия – НАТО, но тя може видимо да нарасне, ако в тях се появи инфраструктура на алианса, чрез която там ще може да бъде разположен голям контингент войски и техника. Швеция обаче напълно осъзнава този риск и управляващата й партия заяви, че на нейна територия няма да има военни бази на НАТО и ядрени оръжия. Руският президент Владимир Путин заяви, че отговорът на Русия ще зависи тъкмо от този фактор, посочва изданието.

Дори ако в Швеция и Финландия не бъде изградена натовска инфраструктура, там ще се засили присъствието на самолети и кораби от други членки на алианса. Най-напред ще се активизира разузнавателната авиация на пакта, очаква „Известия“.

В прогноза за реакцията на Москва вестникът предполага, че Русия ще изпрати в Република Карелия няколко бригади сухопътни войски, средства за противовъздушна отбрана и военновъздушни сили. Според него федерацията може също "доста бързо" да увеличи своите сили в Кронщат с оглед заплахата по море откъм Финландия, а тази откъм Швеция да бъде контрирана чрез развитие на главната местна руска военноморска база в Балтийск, Калининградска област.

Решението на Финландия и Швеция за членство в НАТО няма да увеличи нито собствената им сигурност, нито сигурността в региона като цяло, заявява „Известия“. Рискът от конфликт – например с участието на друга страна от НАТО, расте, а двете неутрални досега страни стават потенциални участнички в бойни действия, изтъква руският всекидневник.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase