Снимка: БГНЕС

След като Вселенската патриаршия призна канонично и премахна схизмата, наложена на Охридската архиепископия, Руската православна църква излезе със становище, че признава само каноничните права на Сръбската православна църква в Северна Македония, съобщи МИА.

С решението, публикувано днес обаче, МПЦ ще се обозначава от гледна точка на Вселенската патриаршия тъкмо с името "Охрид", а името ѝ не съдържа никъде думите "Македония" и "македонски". За това име се говореше още когато искането за признаване постъпи във Вселенската патриаршия преди четири години.

Това не е равнозначно на томос (свидетелство за автокефалност или независимост), но в македонските медии бе възприето като край на половинвековна схизма, последвала решението на МПЦ - реинкарнация на Охридската архиепископия - да се обяви за автокефална в разрез с православната йерархия, предаде Дневник.

Още по темата
МПЦ вече се смята за канонична от гледна точка на Вартоломей и е разрешено евхаристийно общение с нея при йерархията и клира на църквата, каквито са под ръководството на архиепископ Стефан. От гледна точка на СПЦ предстоятел на Православната охридска архиепископия (ПАО) в Охрид е Йоан VI, архиепископ охридски и митрополит скопски, който преди двайсетина години призна СПЦ заедно с целия клир на Велешката епархия и оглави ПАО.

Използваното име, Охридска архиепископия, се отнася до юрисдикция "в границите на държавата Северна Македония".

Същевременно се оставя на Сръбската православна църква да уреди управленските въпроси между нея и македонската - т.е. решението за автокефалност може да зависи от диалога със СПЦ. За утвърждаване на окончателния статут "ще следват допълнителни преговори".

През 2018 г. непризнатата от Сръбската православна църква МПЦ-ОА официално поиска от Вселенската патриаршия признаване. Тя се обърна за съдействие и към българската, която бе призована от СПЦ, Руската православна църква и Църквата на Гърция да не се меси във вътрешните работи на духовенството в Белград. Тогава Вселенският патриарх каза, че БПЦ греши в подкрепата си за македонската. Година по-късно Вартоломей каза, че ще разгледа искането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase