fallback

Въпреки че през 2020 г., заради мерките срещу пандемията, се забелязва значително намаляване на замърсяването на околната среда, предимно на въздуха, борбата със замърсяването на околната среда изглежда не е приключила.

Според Европейското икономическо пространство (ЕИП) най-опасни за човешкото здраве са азотният диоксид (NO2), озон (O3) и бензо[а]пирен. ЕИП представя последните официални данни за 2020 г., плюс временни данни за 2021 г. за концентрациите на основните замърсители на въздуха.

Според проучване на една от най-големите британски организации за управление на отпадъци, предлагаща услуги за събиране, изхвърляне и рециклиране на отпадъци, Junk Bunk Ltd, 96% от градското население на Европа е изложено на повишено ниво на прахови частици, открити в замърсения въздух.

Най-изложени на замърсяване на околната среда са хора с нисък социално-икономически статус и малцинствени групи. Те са по-уязвими към негативни въздействия върху здравето. Рискът за здравето, породен от от замърсяване на околната среда, варира в зависимост от възрастта, мястото на пребиваване, основното здравно състояние и имунитета.

Популации, изложени на най-голям риск от здравословни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха са:

●     Хора с белодробни заболявания, като астма, хроничен бронхит, емфизем и хронична обструктивна белодробна болест
●     Бебета и малки деца.
●     Хора, които работят или спортуват навън.
●     Възрастни над 65 г.
●     Хора със сърдечно-съдови заболявания.
●     Хората в бедност; лица, които нямат достъп до здравни грижи.
●     Хората, които пушат или са изложени на пасивно пушене.
●     Хора, работещи в професии, където има висока експозиция на замърсен въздух.
●     Хора, които прекарват много време в близост до натоварени пътища.
 
Фините прахови частици и глобалното замърсяване на въздуха остават предизвикателство в международен мащаб

Въпреки намаляването на замърсяването на въздуха до 2020 г., по-голямата част от градското население на ЕС беше изложено на големи замърсители на въздуха и фини частици. Централна и Източна Европа и Италия съобщават за по-високи концентрации на прахови частици и бензо [a] пирен (канцероген), главно поради изгарянето на твърди горива, като въглища и дърва за битово отопление, и използването на изкопаеми горива в промишленото производство.

В рамките на Плана за действие за нулево замърсяване на Европейския зелен пакт, се идентифицират редица действия, които да помогнат за справяне с качеството на въздуха в Европа. Това включва преглед на директивите за качеството на атмосферния въздух, целящи балансиране и уеднаквяване на стандартите на ЕС за качество на въздуха, съгласно препоръките на СЗО (Световна здравна организация).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback