Снимка: БГНЕС
fallback

Екзекуциите в Иран са се увеличили с 25% през 2021 г., се казва в доклад на две водещи неправителствени организации, в който се изразява тревога от рязкото увеличаване на броя на екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, както и от обесването на най-малко 17 жени, предава БГНЕС.

Броят на екзекуциите в Иран се е ускорил и след избирането на твърдолинейния бивш ръководител на съдебната система Ебрахим Раиси за президент през юни, се казва в доклада на базираната в Норвегия организация "Права на човека в Иран" (IHR) и френската организация "Заедно срещу смъртното наказание" (ECPM).

Докладът призовава световните сили, които преговарят с Иран за съживяване на споразумението за ядрената му програма, да поставят в центъра на преговорите използването на смъртното наказание в ислямската република, която екзекутира повече хора годишно от всяка друга държава, освен Китай.

През 2021 г. са били екзекутирани най-малко 333 души, което е с 25% повече в сравнение с 267 през 2020 г., се казва в доклада, който се основава на официални медии, но и на източници в Иран. Същевременно най-малко 126 екзекуции са били за обвинения, свързани с наркотици, което е пет пъти повече в сравнение с цифрата от 25 екзекуции през 2020 г. Това бележи сериозен обрат в тенденцията на намаляване на броя на екзекуциите, свързани с наркотици, откакто през 2017 г. Иран прие изменения в своя закон за борба с наркотиците в лицето на международен натиск. Над 80% от екзекуциите не са официално обявени, включително всички за престъпления, свързани с наркотици, се казва в доклада. Той "разкрива увеличаване на броя на екзекуциите, тревожно нарастване на изпълнението на смъртните присъди за престъпления, свързани с наркотици, и продължаваща липса на прозрачност", заявиха неправителствените организации.

Директорът на IHR Махмуд Амири-Могхадам изрази загриженост, че е налице "по-слаб контрол" върху състоянието на правата в Иран, тъй като силите са се съсредоточили върху постигането на положителен завършек на ядрените преговори.

"Няма да има устойчива сделка, ако положението с правата на човека като цяло и смъртното наказание в частност не са централна част от преговорите", каза той.

В доклада се посочва, че през 2021 г. са били екзекутирани най-малко 17 жени в сравнение с 9 през 2020 г. 12 от тях са били осъдени за убийство, а 5 - по обвинения, свързани с наркотици.

Нараства загрижеността относно броя на жените, екзекутирани по обвинения в убийство на съпруг или роднина, който според активисти може да е упражнявал насилие.

Комисията отбеляза случая на една жена - Захра Есмаили, която застреляла съпруга си през 2017 г. Тя заяви, че жената е била екзекутирана през февруари 2021 г. и може да е получила сърдечен пристъп, преди да бъде обесена, след като е гледала как други хора преди нея са споделили същата съдба. В друг случай Мариам Карими е била осъдена за убийството на съпруга си и е била обесена през март 2021 г., като дъщеря ѝ лично е извършила екзекуцията, както е позволено от иранското законодателство.

В доклада се изразява и загриженост, че през 2021 г. продължава да нараства броят на екзекуциите на етнически малцинства, които представляват непропорционално голям брой от обесените. Затворниците от малцинството белук съставляват 21% от всички екзекуции през 2021 г., въпреки че представляват едва 2-6% от населението на Иран, се казва в доклада. Повечето затворници, екзекутирани по обвинения, свързани със сигурността, принадлежат към етническите арабски, белукски и кюрдски малцинства, се казва още в доклада.

"Обезпокоени сме от непропорционалния брой екзекуции на етнически малцинства, както се вижда от този доклад", заяви директорът на ECPM Рафаел Шенуи-Хазан.

През 2021 г. в Иран не е имало публични екзекуции за първи път от десетилетие, но се изразява загриженост, че те могат да започнат отново.

"Едно общество, което рутинно е изложено на такова организирано насилие, е приело смъртното наказание като правно решение и смъртното наказание се е превърнало в инструмент за репресия в ръцете на правителството", пише в предговора към доклада иранският режисьор Мохамед Расулоф, чиито филми за въздействието на смъртното наказание в Иран са спечелили международни награди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 година

Хахах.... Опитват се леко да внесат демокрацийка и в Персия, ама там е тегава раЛта... Имат си ракетки както дебелия Кимчо и ако ги настъпят, няма да се поколебаят да ги използват. Иран са трън в очите на евреите респективно на сащ, ама там няма да им мине номера. Я тия НПОта да кажат колко екзекуции на жени има в Сауди Арабия?!? Там що си затваряте очите ве гнусляри долнии. Войнолюбци зли...

8

Бай Илийчо

преди 1 година

И тука ,бая ора тряаа намажът въжето !

7

Асан

преди 1 година

Кой го наблюдава :)))

fallback