Снимка: архив, БГНЕС

Съд в Истанбул осъди рапъра Мурда на над четири години затвор за "насърчаване на употребата на наркотици" в негови песни, съобщи за ДПА неговият адвокат.

Присъдата не е окончателна.

38-годишният рапър, който е холандски гражданин и сега се намира в Нидерландия, отрича обвиненията, е заявил по телефона пред ДПА адвокат Юмит Гюркал Егемен. Той е посочил, че е обжалвал "несправедливата" присъда.

Мурда, чието истинско име е Мехмет Йондер Доган, пее предимно на турски и е популярен в Турция.

Мурда е "действал само в рамките на свободата на изразяване", е заявил адвокат Егемен. Той е добавил, че обвиненията се отнасят за три от песните на рапъра, едната от които е озаглавена "Еh Baba" и е гледана повече от 116 милиона пъти в YouTube.

"Свих един джойнт. Човече, това ме разтърси", гласи стих от песента.

През октомври рапърът беше задържан за кратко на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул заради "насърчаване на употребата на наркотици" в текстове на негови песни.

През последните години Турция взе на прицел рапъри, някои от които са известни с критичните си изказвания по адрес на правителството и на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва агенцията.

През 2018 г. известният турски рапър Езхел бе арестуван за кратко за публично насърчаване на употребата на наркотици в текстовете си, като скоро след това бе оправдан.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase