Снимка: БГНЕС

Конрад Аденауер, първият канцлер на Федерална република Германия, е карал разузнавателните служби да шпионират в продължение на повече от 10 години политическите му противници от ГСДП, съобщи днес в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Франс прес.

Християндемократът, заемал поста канцлер от 1949 до 1963 г., е получавал сведения от двама информатори, близки до ръководството на социалдемократическата партия, един от които е бил свързан с разузнавателните служби.

Разкритието е направено в проучване на историка Клаус-Дитмар Хенке, пише германският всекидневник. Хенке е работил с архиви на фондация "Конрад Аденауер", близка до християндемократическия съюз ХДС.

Обсебен от опасността в политическия живот на страната да проникнат комунисти, свързани с ГДР, канцлерът е получил достъп, често в самия ден на написването им, до общо към 500 поверителни доклада на ръководството на ГСДП, разкриващи стратегията и решенията му.

Предишни проучвания разкриха, че Аденауер е карал службите да шпионират политически фигури, включително бъдещия канцлер на социалдемократите Вили Бранд, като е събирал и компрометираща информация за някои от тях.  Това обаче е първият случай, когато се разкриват подобни практики, насочени срещу ГСДП.

Първият следвоенен канцлер на ФРГ почина през 1967 г. и е смятан за бащата на съвременна Германия./БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase