Снимка: БГНЕС
fallback

Върховният съд в Лондон отказа днес да предостави на бившия крал на Испания Хуан Карлос Първи имунитета, полагащ му се като член на кралското семейство по дело за тормоз, заведено от бивша негова любовница, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Какъвто и статут да има обвиняемият, според испанското законодателство и конституция той вече не е „суверен“ или „държавен глава“ и няма право на личен имунитет“, реши съдът и заяви, че е компетентен да разгледа жалбата.

Съдът също така отбелязва, че предполагаемият тормоз, в който той е обвинен, не е свързан с изпълняването от него на държавнически задължения. Следващото заседание на съда е насрочено за 29 март.

Петдесет и осем годишната Корина цу Зайн-Витгенщайн-Зайн, датска бизнесдама, съди Хуан Карлос във Върховния съд в Лондон, за да получи обезщетение за предполагаеми случаи на тормоз.

Според документи, представени от нейните адвокати, тя е имала "интимна романтична връзка" с бившия монарх между 2004 и 2009 г. След раздялата им те са останали приятели за известно време, преди Хуан Карлос да се опита да възобнови връзката им. Когато бизнесдамата „ясно изразила отказа си“, вече 84-годишният бивш крал възприел „поведение, изразяващо се в тормоз“, по нейните думи, обвинявайки я, че е "организирала" поредица от злонамерени действия, причинявайки му „страдание и безпокойство“.

Адвокатите на бизнесдамата предоставиха на съда подробности за много действия - проникване в имота й в Англия или стрелба по охранителното й устройство, пробиване на дупка в прозореца на спалнята й посред нощ - за които смятат, че са поръчани от Хуан Карлос Първи.

„Сътрудник“ на Хуан Карлос Първи е отправял „заплахи“ към нея и децата й по време на среща в Лондон през 2012 г., организирана така, че да съвпадне според Корина цу Зайн-Витгенщайн-Зайн „с взлома в нейните апартаменти в Монако и Вилар, в Швейцария".) от 2020 г., отхвърля тези обвинения.

„Днешното решение показва, че този обвиняем не може да се крие зад никаква позиция, власт или привилегия, за да избегне тази процедура“, каза Робин Ратмел, адвокат на Корина цу Зейн-Витгенщайн. „Това е първата стъпка по пътя към справедливостта, ужасяващите факти по този случай най-накрая ще станат достояние на съда“, добави в изявление адвокатът.

Решението на британското правосъдие е неприятен обрат за Хуан Карлос Първи, след като испанското правосъдие приключи без последици в началото на март три разследвания, насочени срещу него, по-специално за корупция.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

ЕССР

преди 2 години

Това може да се случи само в джендърасткия ЕССР - крува да съди крал за това че я е е*ал!

4

Анонимен

преди 2 години

Баце да удари една пушка за последно и после със сопата за крайно последно. ако оня земе та го осъди за заячарнико и сите заюци ге замота и одмъкне, он че да се утепа от мъка, глад и скръб по заюците, мили, начи

3

Теди

преди 2 години

Те пари на не дават само на нея ами плащат в бардака иначе не става и винаги е със сводници

fallback