Снимка: архив, БГНЕС

От днес всички форми на телесни наказания на деца са незаконни в Уелс. С това се отменя защитата на “разумното наказание” от британското право, което съществуваше от 2020 г.

Критиците смятат, че законът ще даде възможност за наказателно преследване срещу родители, но правителството на Уелс заяви, че ще защити правата на децата.

Децата и възрастните в Уелс ще имат еднаква защита срещу нападения. Законът ще се прилага за всички в Уелс, включително тези, които само посещават Уелс, и ще обхваща всички, отговорни за детето, докато родителите отсъстват.

Това принцип и досега бе заложен в уелския закон, но няма да има повече сиви зони като тази на „защита на разумното наказание“, поясняват законодателите. Досега в Уелс - както все още е в Англия и Северна Ирландия, удрянето на дете беше незаконно, но разрешено, ако става дума за "разумно наказание". Шотландия въведе забраната за физическото  наказание на деца през ноември 2020 г.

Представител на една от водещите благотворителни организации за деца (NSPCC) заяви, че досега децата са били единствената група в обществото, чиито представители е било допустимо да бъдат удряни при определени обстоятелства. Не се допускат телесни наказания на възрастни или животни, така че е абсурдно това да е приемливо за децата, подчерта той.

Според специалистите от Кралския колеж на общопрактикуващите лекари в Уелс има достатъчно доказателства за вредата от телесните наказания на деца, които не носят никаква полза, която да не може да бъде постигната чрез друг метод за дисциплиниране, но има регистриран широк спектър от вреди, които могат да продължат цял живот.

Учителите също подкрепят закона, отменящ телесното наказание, и изразяват увереност, че децата трябва да бъдат възпитавани чрез добър модел за подражание са ценностите, в които трябва да се възпитават децата, за да станат те пълноценни хора.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase