Снимка: БГНЕС

Близо 100 самолета, свързани с Русия, бяха запорирани от правителството на САЩ. Сред тях е и един, собственост на милиардера Роман Абрамович.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че запорите са част от санкциите на САЩ срещу Русия и предоставянето на услуги на тези самолети навсякъде по света - включително в Русия, може да доведе до тежки глоби и затвор.

Списъкът включва самолети, експлоатирани от руски авиокомпании, включително Аерофлот.

Докато повечето самолети са на Боинг, в запорите е включен и частният самолет Gulfstream, собственост на милиардера Роман Абрамович.

Руснакът беше сред седемте олигарси, санкционирани от правителството на Обединеното кралство по-рано този месец в отговор на войната в Украйна.

Твърди се, че 55-годишният Абрамович има силни връзки с руския президент Владимир Путин, нещо, което той упорито отрича.

Според разпоредбите всяко зареждане, поддръжка или ремонт на който и да е от изброените самолети - както и предоставянето на резервни части, нарушават контрола върху износа на САЩ. Министърът на търговията Джина Раймондо каза, че този ход е в отговор на "бруталната война на Русия срещу Украйна".

Съединените щати, Канада и множество европейски страни вече затвориха въздушното си пространство за руски самолети, принуждавайки руските авиокомпании да отменят международните си полети. Само Сърбия не е затворила пространството си за руски самолети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase