Снимка: БГНЕС

Броят на протестиращите пред парламента на Нова Зеландия в петък нарасна, след като полицията намали усилията си да прогони демонстрантите, участвали в ожесточени сблъсъци ден по-рано.

В импровизираното палатково селище, наречено от жителите "Лагер на свободата", цареше празнично настроение с музика и танци, докато полицията гледаше иззад барикадите.

Това е в рязък контраст с огнените сцени в четвъртък, когато фаланга от полицаи се опита да изведе протестиращите, арестува 122 души и използва лютив спрей за потушаване на сблъсъците.

Полицията в Уелингтън определи тактиката на спокойствие като "премерен подход", като обърна внимание върху присъствието на деца сред тълпата.

Още по темата

"Полицията продължава да следи и овладява протестните действия на територията на парламента", се казва в изявление на суперинтендант Кори Парнел.

"Полицията установи, че протестиращите са там с различни каузи и мотиви, което затруднява откриването на ясни и смислени линии за комуникация."

Активистите лагеруват от четири дни на тревните площи пред парламента в протест, който започна във вторник по подобие на акцията "Конвой на свободата" на канадските шофьори на камиони в Отава.

Парламентарният участък е обявен за затворен за обществеността, но мярката не се прилага стриктно и броят на протестиращите върху тревните площи се увеличи от около 250 до около 1500 души в петък.

Според една от участничките, активистите остават отдадени на целта си за прекратяване на задължителните ваксини, предава БГНЕС.

"Начинът, по който полицията се справи с нас, шокира всички ни до дъното на душата", казва тя пред АФП.

"Това, което направиха вчера, надмина всичките ни очаквания. Брутално, абсолютно брутално."

Нова Зеландия изисква задължителна ваксинация срещу ковид за лица, работещи в сектори като здравеопазването, правоприлагането, образованието и отбраната, като тези, които откажат да се ваксинират, са заплашени от уволнение.

Доказателство за ваксинация трябва да се показва и при влизане в ресторанти, на спортни събития и религиозни служби. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase