Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин предупреди за предстояща "криза" в Северна Корея, ако Пхенян изпълни заплахите си да възобнови тестовете на ракети с голям обсег.

Пхенян проведе безпрецедентни седем оръжейни теста през януари, включително на най-мощната си ракета от 2017 г. Тогава лидерът Ким Чен Ун примами тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп на разговори чрез поредица от провокативни оръжейни опити.

След множеството тестове последваха високопоставени преговори между Тръмп и Ким, които бяха окончателно прекратени през 2019 г. Впоследствие Пхенян ускори военното развитие, предупреждавайки миналия месец, че може да се откаже от самоналожения мораториум върху изпитанията на ракети и ядрени оръжия с дълъг обсег.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин предупреди, че всеки ход на Северна Корея за рестартиране на ракетни тестове с голям обсег ще заличи годините усилия и мирните преговори.

Мун, който многократно е водил мирни преговори със Севера по време на петгодишния си мандат, трябва да напусне поста през май. Южна Корея позволява на президентите да изкарат само един мандат на власт.

Страната ще избере неговия наследник на 9 март.

Въпреки липсата на напредък в ядрените преговори, "необходимата комуникация" между Мун и Ким продължава, каза южнокорейският президент. И допълни, че се надява на нова среща между американския президент Байдън и Ким Чен Ун, която най-накрая да завърши с подписването на споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

ЧИТАТЕЛ

преди 2 години

Какви ли не кризи имаше между ГДР и ФРГ. Сега има една държава.И тук ще е така, въпрос на време, все пак Азия, за сега Китай ги храни и т.н. Не може да се спре естествения ход на нещата, може да се забави, тогава промяната идва брутално.

3

Анонимен

преди 2 години

Очаквала я криза. Когато 12 посолства затворят и руските дипломати избягат от там с дрезина защото няма ядене и лекарства не знам какво ще е ако кризата започне.

2

Анонимен

преди 2 години

Мун Чо Фигу Рант какво мисли по въпроса?

fallback