Снимка: БГНЕС
fallback

Глобалното затопляне и топенето на ледниците предизвика намаляване на размера на планктонните водорасли в Антарктика, които са основна храна за крила и това може да има катастрофални последици за цялата екосистема, каза за ТАСС Владимир Муханов от севастополския Институт по биология на южните морета в Руската академия на науките.

Муханов е участвал в експедиция, провела изследвания в протока Брансфийлд между Южните Шетландски острови и Антарктическия полуостров. Той е изследвал нанофитопланктона.

"Във фитопланктона на Антарктика обикновено преобладават големи диатомови водорасли. През антарктическото лято тези диатомови водорасли започват да цъфтят. През последните десетилетия заради глобалното затопляне се топят ледници и водата в крайбрежните райони на Антарктика се опреснява. Именно в тези райони настъпва и заместването на големите диатомови водорасли с малки криптофитови водорасли, за които е благоприятно понижаването на солеността на водата. Това може в бъдеще да има катастрофални последици за цялата екосистема на Антарктика", каза Муханов.
Крилът се храни с големи диотомови водорасли, а той от своя страна е храна на риби, тюлени, китове и пингвини. "Върху крила е построена хранителната пирамида в антарктическите води. Сега запасите от неговата основа храна намаляват, а той не може да се храни с криптофитови водорасли", обясни експертът.

Освен това крилът има конкуренция - морските организми салпи. "Те се хранят с фитопланктон като криптофитовите водорасли и изтласкват крила", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

IORDAN IVANOV GEOLOG

преди 2 години

Warnings about ANTI EARTH TERROR FROM SPACE /КОСМОС !!!ЗАБРАНЯВАТ СЕ ИСТРЕЛВАНИЯТА НА КОСМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ ВКЛ САТЕЛИТИ>>ЗАБРАНЯВАТ СЕ ТУРИСТИЧЕСКИТЕ КОСМИЧЕСКИ ПОЛЕТИ>>ЗАСЕЧЕНИ СА ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ НА ОКОЛОЗЕМНИ ОБЕМНИ ОХРАНИ Поразявани с облъчвания и ОСКОЛКИ от нагло НЕНУЖНИ КОСМИЧЕСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ..

21

Iordan Ivanov DOuser

преди 2 години

WARNINGS ABOUT NEW ICE AGE !!!Планетата реагира ГНЕВНО СРЕЩУ ТРИЛИОНИ АНТИ ЗЕМНИ ОРЪЖИЯ ПРОИЗВЕЖДАНИ ПОД ОБСЕБВАЩ КОНТРОЛ на ЖЕСТОКИ МАСОВИ УБИИЦИ от нарочно създадена човешка индустрия вкл в САЩ И КИТАЙ>>>Вървят предупРеждения за НУЖНА ЛИКВИДАЦИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ВКЛ С ЛЕДНИКОВА ЕПОХА !!!

20

Iordan Ivanov Geolog

преди 2 години

Warnings about 16TH RIDER/HORSEman before APOCALIPSE !!!Експерти да огледат обемни дигитално холограмни мръсни обсебвания на JOE BIDEN AND STOLTENBERG по време на изказвания пред камери. ДВатаta видимо се обсебват от МАСОВИ УБИИЦИ ТИП БЕЛИ ХИДРИ/White HYDRA mass murderers // В България подобни обсебвания през активирани мръсни хологрмани оръжия в лични карти са засечени преди над 10 години. В обсебващия обем /десетки кубически метра/ експерти могат да видят бели хидри масови убиици /Gray death

fallback