Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че страната му е преживяла опит за преврат, координиран от, както се изрази, "единен център", предаде Ройтерс.

В речта си на онлайн срещата на ръководения от Русия военен съюз Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) Токаев заяви, че редът в Казахстан е възстановен, но продължава преследването на "терористите". "Под прикритието на спонтанни протести избухна вълна от размирици (. . .) Стана ясно, че основната цел беше да бъде подкопан конституционният ред и да бъде завзета властта. Става въпрос за опит за преврат", каза той.

Още по темата

Демонстрациите срещу повишаване на цената на горивото започнаха преди малко повече от седмица, но после прераснаха в протест изобщо срещу правителството на Токаев и човека, от когото той пое президентския пост - 81-годишният Нурсултан Назарбаев.

"Основният удар беше насочен срещу (град) Алмати. Падането на този град би разчистило пътя за превземане на гъсто населената южна част на страната, а след това и на цялата държава", каза днес Токаев. "След това те възнамеряваха да превземат столицата", допълни той.

По думите на казахстанския лидер скоро ще приключи мащабната операция за "противодействие на тероризма", както и мисията на ОДКС, в която участват 2030 военни и 250 единици военна техника.

Токаев защити решението си да покани в страната ръководените от Русия войски и каза, че съмненията за легитимността на мисията се дължат на липсата на информация. Той обеща, че Казахстан скоро ще предостави доказателства на международната общност какво се е случило.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase