Снимка: архив, БГНЕС

Ръководени от Русия сили пристигнаха в Казахстан по искане на президента на централноазиатската страна на фона на насилие по време на антиправителствени протести, предаде Би Би Си.

Официални лица съобщиха за убити полицаи и демонстранти след няколко дни на безредици, които започнаха след вдигането на цените на горивата.

Още по темата

ООН, САЩ, Великобритания и Франция призоваха към въздържане от насилие.

Днес сутринта вътрешното министерство на Казахстан съобщи, че 26 протестиращи, определени като „въоръжени престъпници“, са били убити, а над 3000 други са задържани от властите. Около 18 служители на силите на реда са загинали, а 748 други са пострадали в насилието, предаде БНР.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви днес, че до голяма степен конституционният ред в страната в възстановен. По-късно се очаква да направи обръщение към нацията.

Кореспондент на РИА Новости обаче съобщи за престрелка в Алмати, бивша столица и най-голям град в страната.

Държавният глава обвини обучени в чужбина „терористи“ за безредиците, но не представи доказателства за това. В сряда той се обърна за помощ към доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност. Освен Русия и Казахстан ОДКС включва бившите съветски републики Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан.

Изпратените от чужбина сили в Казахстан са около 2500 бойци. ОДКС съобщи, че са мироопазваща част и ще защитават държавните и военни обекти. Ще останат в страната няколко дни или седмици.

Държавният департамент на САЩ посочи, че следи отблизо разполагането на руски сили. „САЩ и като цяло светът ще наблюдават за нарушаване на правата на човека“, заяви говорител на ведомството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase