Второ хонконгско про-демократично онлайн издание - Citizen News, прекратява дейността си. Саморазпускането му е мотивирано от "влошаването на свободата на словото" в този специален административен район на Китай. Това се казва в изявление на редакционната колегия, публикувано на страницата ѝ във Facebook.

"С натежали сърца обявяваме, че Citizen News ще прекрати дейността си на 4 януари 2022 г. Сайтът вече няма да се актуализира и ще бъде затворен", отбелязва изданието. "Лодката ни е попаднала в буря. В тази кризисна ситуация трябва преди всичко да осигурим безопасността на всички, които се намират на борда", се казва в изявлението.

Китайският уебсайт Citizen News е основан преди пет години от група от десет изтъкнати журналисти. Порталът бързо придобива популярност и броят на служителите му нараства до няколко десетки репортери. Те многократно са публикували материали, критикуващи централното правителство на КНР и правителството на Хонконг.

През октомври миналата година секретарят по сигурността в местната управа на Хонконг Крис Тан обвини Citizen News, че публикува неточна информация, която "подвежда читателите"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase