Снимка: Pixabay

Скорпиони превзеха села в Египет. Хищниците се появиха след силните бури в страната, като ужилват и пращат стотици хора в болница, предаде БГНЕС.

Градушка, валежи и наводнения в региона, които продължиха с дни, изкара скорпионите от дупките им и ги докараха в близък контакт с хората, съобщи базираната в Египет новинарска организация Mada.
 
Стотици души, които са били ужилени, се нуждаеха от хоспитализация, а трима пострадали починаха на 13 ноември; Губернаторът на Асуан - генерал-майор Ашраф Атия и изпълняващият длъжността здравен министър отрекоха тези смъртни случаи да са причинени от ужилване от скорпион.
 
"Хората, които са били ужилени от скорпионите, казват, че техните симптоми включват силна болка, треска, изпотяване, повръщане, диария, мускулно треперене и потрепване на главата", съобщава Ал Джазира. 
 
Губернаторството на Асуан раздаде повече от 3000 дози противоотровен серум за лечение на ранени хора в местни болници и клиники, както и за подготовка за бъдещи инциденти, каза говорителят на здравното министерство Халед Мегахед в свое изявление, публикувано във Фейсбук.
 
През 2017 г. учени обявиха, че приблизително 31 вида скорпиони живеят в Египет. Сред тях са и дебелоопашати скорпиони от рода Androctonus, смятани за най-смъртоносните скорпиони на Земята, и така наречените скорпиони на смъртта (Leiurus quinquestriatus), които обикновено се забелязват в Асуан и ужилват десетки хора там всяка година, според The New Йорк Таймс. Приблизително 5000 души по света умират годишно, след като са били ужилени от скорпион, според доклад от 2009 г. в списание Clinical Neurotoxicology.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase